Voor de liefhebbers van bergen en sneeuw is de wintersportvakantie een buitengewoon waardevolle periode. Het is dan ook van cruciaal belang dat je goed voorbereid bent, zodat je je kan klaarstomen om de hellingen te trotseren.

Sportline is dé wintersportspecialist in Vlaanderen. Onze wintersportafdeling heeft een oppervlakte van 1.000 m² met het grootste aanbod aan winterkledij en materiaal voor skiërs en snowboarders. We selecteren voor jou de technisch beste merken en de meest trendy outfits. In onze winkels staat vakmanschap centraal en staan onze wintersport experts je graag bij met advies op maat.

Bovendien kan je bij ons terecht voor het huren van wintersportmateriaal, voor het onderhoud van jouw ski’s of snowboard en staan we steeds voor je klaar indien je problemen of vragen hebt over de producten of garanties achteraf!

 

Tips om de juiste ski's te kiezen

Tips om de juiste snowboard te kiezen

Huren of onderhoud ski- of snowboardmateriaal?

Snowboards, ski's, winterkledij, boots, brillen, goggles, helmen,...

De aankoop van nieuwe ski’s is een grote investering. Je wilt dan ook de juiste keuze maken, zodat je skilatten je comfort en glijplezier garanderen, je veiligheid verzekeren en je in staat stellen om vorderingen te maken.

Ben je een beginner, dan kan je reeds snel van start en kiezen uit een waaier aan ski’s waarmee je makkelijk bochten neemt.  Als geavanceerde skiër kan je je prestaties verfijnen door aandacht te besteden aan subtiele verschillen in de ski’s zoals stijfheid of de constructie van de ski’s. Er zijn 3 belangrijke criteria waarop je moet letten bij het kopen van de juiste ski’s:

 • Je technisch niveau als skiër  (beginner, licht gevorderd, gevorderd, pro)
 • Je gewenste gebruik van de ski’s (piste, allround, freeride, freestyle)
 • Je lengte en gewicht

Als beginner hou je het best voorzichtig en concentreer je je bij voorkeur op zachtere pistes en all mountain ski’s (zie verder). Daardoor kan je gemakkelijker draaien en remmen en heb je meer grip op harde pistes bij de lagere snelheden, ongeacht het soort sneeuw. De ski's zijn iets breder onder de voet waardoor je een meer comfortabel gevoel hebt bij losse sneeuw. Anderzijds zal de ski minder goed presteren bij hogere snelheden.

Heb je een goed skiniveau, dan kies je best voor stijvere en langere ski’s die beter presteren bij hoge snelheden, maar die een betere skitechniek en kracht vereisen. Daarnaast kan je kiezen op basis van gebruik van de ski.

 • Pisteski’s: Specifiek voor geprepareerde pistes
 • All mountain ski’s: Voor zowel op als buiten de pistes, met een typerend grotere breedte onder de voet
 • Racecarvers: ski’s om mee te racen: slalom- en reuze slalom taillering. Ook wel aangeduid met sl of gs.

De bovenstaande drie groepen ski’s worden trouwens aangeduid met ‘frontside mountain ski’s.
 

 • Freeride of free ski’s: Een breed ontwerp, geschikt voor de poedersneeuw buiten de pistes. Deze worden ook wel backside mountain ski’s genoemd.
 • Freestyle ski’s: Voor de snowparkfanaten, om jumps en figuren te maken en achteruit te landen en te skiën.

Tenslotte is je lichaamsbouw een belangrijk aspect in de keuze van de lengte van je skilatten en je bindingen. Jouw gewicht zal bepalend zijn voor de manier waarop je bindingen worden ingesteld. Afhankelijk van je niveau en je gewicht wordt de ideale uitslagwaarde op je binding ingesteld. Let op: laat dit enkel doen door een gespecialiseerde sportzaken zodat de ski’s losschieten bij een val en je zo ernstige blessures kan vermijden.

Indien je bij ons je skischoenen koopt, geniet je van een gratis bootfitting.

Dat is een techniek om schoenen op maat aan te passen aan de vorm van je voeten. We personaliseren je skibot volledig aan de hand van bijvoorbeeld vacuum fit en zo wordt je skischoen dus een ‘boot op maat’.
Zo kan je vaak voorkomende problemen zoals brandende zolen, koude voeten of verkrampte voeten vermijden.
Onze bootfitter regelt voor jou:

 • Gepersonaliseerde zolen
 • Aanpassing van binnenschoen en tong
 • Aanpassing van buitenschoen door thermische hervorming
 • Uitdrukken

 •  

Bij de aankoop van skischoenen krijg je ook een best-fit garantie!

 

 

Hoe kies ik de juiste snowboard

De aankoop van een nieuw snowboard is een grote investering. Je wilt dan ook de juiste keuze maken, zodat je board je comfort en glijplezier garandeert, je veiligheid verzekert en je in staat stelt om vorderingen te maken.

Vooraleer je een snowboard in de handen neemt, is het belangrijk om te weten of je ‘goofy’ (rechtervoet vooraan) of ‘regular’ (linkervoet vooraan) staat op je plank. Indien je dit nog niet weet, bestaan daar gelukkig vrij eenvoudige trucjes voor. Het bekendste is wellicht om recht te staan, met je benen tegen elkaar. Laat je naar voren vallen. De voet die je eerst op de grond zet om de val te vermijden, is de voet die vooraan op je board komt!

Indien je in onze Sportline winkel in Roeselare komt voor een snowboard, geven onze wintersportexperts je hiervoor een duwtje in de rug. Letterlijk!

Eens je dit bepaald hebt zijn er 3 criteria waar je op moet letten bij het kopen van het juiste snowboard:

 • Je niveau en hieraan gelinkt de stijfheid van het snowboard
 • Je gewenste gebruik van het snowboard (freestyle, allmountain, freeride)
 • Je lichaamsbouw

De stijfheid, of flexibiliteit (kortweg flex), wordt aangeduid op een schaal van één tot tien. Hoe hoger het cijfer, hoe stijver het board.

Is dit je eerste wintersportvakantie op een snowboard, dan kies je best voor een soepel en dus minder stijf snowboard. Deze hebben een hoge flex, zijn makkelijker te besturen en meer vergevingsgezind bij foutjes.

Ben je een gevorderde boarder en hou je van snelheid, dan kies je best voor een stijf snowboard. Deze hebben een lage flex, waardoor je meer snelheid kan halen, maar waarvoor ook meer techniek vereist is.

Daarnaast is de flex van belang bij het gebruik van je board in de bergen.

Ben je een snowparkfanaat en wil je graag jumpen en sliden, dan kies je voor een freestyle snowboard om makkelijker te landen en van een rail te glijden. Deze zijn erg soepel en hebben dus een hoge flex.

Wil je graag glijden door een verse laag poedersneeuw, dan kies je best voor een freeride snowboard. Deze zijn iets stijver en hebben dus een lagere flex. Freeride snowboards hebben een bredere neus (nose) en de manier waarop je staat (stance) is meer naar achter waardoor je meer een surfgevoel (en dus betere flotatie) krijgt.
Ook snowboards gemaakt om hoge snelheden te behalen en mooie bochten mee te maken (het zogenaamde carven), zoals de alpine snowboards, zijn erg stijf en hebben een heel lage flex.

Wil je graag een board waarmee je het gebruik kan combineren, dan neem je best een All Mountain board, met een gemiddelde flex die geschikt is voor verschillende soorten sneeuwplezier.

Tenslotte is je lichaamsbouw een belangrijk aspect in de keuze van je snowboard.

Jouw lichaamslengte en -gewicht zijn steeds evenredig met de lengte van je board. Zo is een freeride board een stuk langer dan een freestyle board.

Ben je iets zwaarder, dan zal je op een te kort board wegzinken in diepere sneeuw en gemakkelijk de controle verliezen in de bochten. Ben je daarentegen wat lichter en heb je een te lang snowboard, dan heb je te weinig massa om snel bochten in te zetten en zal je board traag lijken.

Ook de breedte van je board kan variëren, zeker wanneer je een grote schoenmaat hebt. Heb je een te smal snowboard, dan kunnen je tenen of hiel uitsteken en je verhinderen vlotte bochten te nemen. We spreken dan van 'toe drag' of 'heel drag’.

- Huren en onderhoud van ski's en snowboards -

- Huren van ski's en snowboards -

Wil je graag ski’s of een snowboard huren bij Sportline voor een onvergetelijke week in de bergen? Dat is een goed idee!

Het is een pak goedkoper dan ski’s huren in de skigebieden. Bovendien hoef je niet naar de lokale verhuurwinkel te gaan, die heel vaak onderhevig is aan lange wachttijden door de vele vakantiegangers. Met je gehuurde ski’s of snowboard van Sportline kan je bij aankomst op wintersportvakantie rechtstreeks naar de pistes!

Bekijk hier onze tarieven voor verhuur

 

 

- Onderhoud van ski's en snowboards -

Een correct en zorgvuldig onderhoud van je ski- en snowboardmateriaal is cruciaal voor de kwaliteit van jouw wintersportvakantie. 

Zelfs na één week in de bergen zijn je ski’s of snowboard vaak enorm aangetast, waardoor het glij- en draaivermogen vermindert en de grip van ski’s of snowboard achteruitgaat.

Bekijk hier onze onderhoudsformules.

 

 

 
 

SPORTLINE RUMBEKE

 

Koestraat 181

8800 Roeselare-Rumbeke

info@sportline.be

051/26.17.00

OPENINGSUREN RUMBEKE

 

Maandag - Vrijdag: 09u30 - 12u30 & 13u30 - 18u30

Zaterdag:   09u30-18u30 doorlopend

Zondag:  10u00-12u00 & 14u00-17u00