Goede loopschoenen vormen de basis van elke loopsessie.

Een kwalitatieve loopschoen moet comfortabel zitten, maar ook voldoende steun bieden om kwaaltjes of blessures te vermijden. 

Of je nu een beginner of ervaren loper, een marathonloper of een (ultra)trail runner bent, elke loper heeft zijn manier van lopen, zijn tred. Het is dan ook van groot belang dat je goed begeleid wordt in je keuze.

Lees hieronder hoe je een schoen kiest die bij jouw loopstijl past.

Loopschoenen Sportline
 

Hoe de juiste loopschoen kiezen

Kom jouw loopstijl te weten met een gratis loopanalyse

Bekijk onze loopschoenen dames en heren

Sporthorloges en hartslagmeters

Bij het lopen moet je rekening houden met "pronatie". 

Maar wat is pronatie?

 

Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het lopen.  Het is een natuurlijke beweging van je onderbeen om de schok op te vangen. Er zijn 3 types pronaties (lees verder), en het is belangrijk om te weten welke bij jou past zodat je de loopschoen kan kiezen die het beste bij jou en je loopstijl past.

Als je loopt, raakt je hiel eerst de grond . Daarna wikkelt je voet zich af waarbij vooral de buitenkant van je voetzool wordt belast. De binnenkant van de voet maakt een licht kantelende beweging.

Bij overpronatie zijn de spieren aan de binnenkant van de voet minder ontwikkeld, waardoor je voet te veel naar binnen kantelt en doorzakt.

Bij onderpronatie (of supinatie) kantelt je voet te weinig naar binnen en gebeurt de afzet door de buitenkant van de voetzool en de kleine tenen.

Bij een ‘normale’  of neutrale pronatie is de kanteling ongeveer 15 procent en wordt je lichaamsgewicht bij elke pas probleemloos opgevangen.

Heb je een neutrale pronatie, dan kies je ook neutrale loopschoenen of (lichte) stabiliteit loopschoenen. Een neutrale loper heeft niet veel correctie of demping nodig in de schoenzool. 

Pronerende lopers daarentegen, hebben een correctie nodig in de schoenzool zodat de voet terug een neutrale houding aanneemt.

Indien je hier nog meer over wilt weten, ontdek hier onze blogpost over de juiste loopschoenen. Lees hier!

Video URL:
Currently supported:

Welk pronatietype ben ik?

 

Heb je geen idee welk pronatietype jij bent om te beslissen welke loopschoen bij jou past? Dan hebben wij de oplossing

Bij Sportline Rumbeke kan je namelijk terecht voor professionele loopanalyses. Door ons vernieuwde softwaresysteem - Contemplas - maken wij beelden met high speed camera’s die verbonden zijn aan een database.  Aan de hand van de beelden wordt de loopstijl geanalyseerd en samen met het lichaamsgewicht wordt voor jou de juiste schoen aangeraden en uitgekozen. Bovendien kunnen loopanalyses maanden of zelfs jaren later opnieuw opgevraagd worden.

Onze specialisten helpen jou hierbij graag verder in onze runningshop in Roeselare – Rumbeke.

Een loopanalyse is gratis bij aankoop van loopschoenen en duurt ongeveer 15 minuten.